Vrijdag Welpen

header-groenewelpen2

Jongens en meisjes van 7 tot 10 jaar heten bij onze groep ‘(Groene) Welpen’. Ze spelen samen in de jungle, waar ze met Mowgli en Shanti op pad gaan en allerlei dieren tegenkomen. Samen met deze dieren beleven de welpen spannende avonturen!

De Vrijdag Welpen hebben hun opkomst op vrijdagmiddag van 16:30 tot 18:30 uur bij ons clubgebouw ‘De Colmburg’.

We zijn een kleine , hechte, rustige maar wel gezellige groep met bijna evenveel jongens als meisjes. Uitdagingen staan voorop! We doen veel uitdagende scoutingtechnieken. Ontwikkelen en plezier maken zijn daarnaast twee belangrijkste ingredienten van onze opkomsten en kampjes.

Voor alle vragen over de Vrijdag Welpen, het programma en de opkomsten, kun je contact opnemen met de leiding via e-mailadres: vrijdagwelpen@connectitus.nl

Astrid (Marala), Roel (Ikki), Hèlen (Mor) en Daan (Mang)


Wat neem je mee op kamp

Het zomerkamp komt steeds dichterbij. Nog drie weekjes en dan is het zo ver. Wij hebben er zin in en jullie zo te merken ook. We hebben al 23 aanmeldingen.

Ben je al begonnen met je tas inpakken? Wat neem je nu toch allemaal mee? In elk geval je goede humeur. In bijgevoegde lijst vind je een overzicht van alle andere spullen die je mee moet nemen.
Bagagelijst

Naast alle zaken van deze lijst willen we je vragen ook mee te nemen

 • Je pasje van de Vereniging tot behoud van de Oojorino (deze heb je al gekregen en anders krijg je die binnenkort)
 • Je fiets

Je fiets heb je nodig, omdat we tijdens dit kamp twee keer iets verder weg gaan voor een supergave activiteit. We gaan geen grote afstanden fietsen, zo rond de 5-8 km. We fietsen in kleine groepjes van max. 7 a 8 welpen met 2 leiding. Wel willen we jullie vragen om de fiets voor het kamp goed te controleren zodat we geen verassingen tijdens ons kamp tegen komen:

 • Doen de remmen het;
 • Zijn de banden goed;
 • Zit er een bel op en doet deze het;
 • Is de ketting gesmeerd;
 • Zit er een slot bij/op;
 • Een lampje is niet direct noodzakelijk, omdat we niet in het donker gaan fietsen.

Mochten jullie het moeilijk vinden om zelf de fiets mee te nemen, vraag dan eerst een andere ouder of die ook jullie fiets mee kan nemen. Lukt dat ook niet, neem dan contact met ons op.

Gezien ons programma is het zeker noodzakelijk dat je een dagrugzak en een bidon of (water)flesje mee neemt.

En gezien het terrein willen we jullie ook vragen dit jaar allemaal je slippers mee te nemen. Van de wasplaats en het toilet naar je slaapplek moet je een stukje lopen (binnen of buiten) en anders zijn je net gewassen voeten alweer vies voor je je slaapzak in duikt.

Medicijnen:

Gebruik je medicijnen geef dit dan alsjeblieft door via het gezondheidsformulier en lever dit tijdens zomerkamp met de bijsluiter én een goede gebruiksaanwijzing in bij Hèlen (Mor), leiding van de vrijdagwelpen. Ook als het gaat om zelfzorg medicijnen, willen we u verzoeken deze bij Hèlen in te leveren. Het is niet toegestaan dat welpen zelf medicijnen in hun bagage hebben.

Hèlen is gedurende het hele zomerkamp verantwoordelijk voor het medicijngebruik van alle welpen die mee zijn. Voor haar is het belangrijk de bijsluiter van het medicijn te hebben en een goede gebruiksaanwijzing m.b.t. het gebruik en de toediening.

Belangrijke informatie Welpen Zomerkamp: opgave nu geopend

Het Welpen Zomerkamp vindt dit jaar plaats van zondag 14 t/m donderdag 18 juli. 

Locatie:

De locatie van ons kamp is bij Scouting Hamaland in Doetinchem (Keppenseweg 249 7008 BB Doetinchem) (www.scoutinghamaland.nl). Kijk gerust eens naar deze website of op  https://doetinchem.makelpunt.nl/aanbod/241-clubhuis-scouting-hamaland-de-bouwbamsleutel om foto’s van het clubhuis te bekijken.

Of ga eens op een zaterdag op bezoek bij de groep zodat de welpen die het een beetje eng vinden de locatie al een keer hebben gezien.

Tijden:
Op zondag 14 juli worden jullie tussen 16:00 en 16:30 uur op de kamplocatie verwacht. Graag niet eerder dan 16:00 uur. Als leiding zijn we namelijk nog druk met de voorbereidingen. Pas om 16:00 uur mogen jullie het terrein op.  Om 17:00 uur openen we ons kamp en moeten alle ouders uiterlijk weg zijn.

Op donderdag 18 juli zijn jullie ouders om 15:00 uur van harte welkom om de gezamenlijke afsluiting bij te wonen. Ook hier geldt graag niet eerder komen, omdat we dan nog volop met het programma bezig zijn en het erg storend is als er steeds ouders binnen komen. Ook nu geldt dat u pas vanaf 15:00 uur het terrein op mag. Tot die tijd moet u op de parkeerplaats wachten. Om uiterlijk 16:00 uur kunnen jullie dan hopelijk moe en voldaan weer richting huis.

Thema:
Het zomerkamp thema voor dit jaar is “Red de Oojorino”

Opgeven:
Je dient je vóór 15 juni 2019 opgegeven te hebben om mee te kunnen. Opgeven kan door een mail te sturen naar je eigen speltakleiding (vrijdagwelpen@connectitus.nlzaterdagwelpen@connectitus.nl of blauwewelpen@connectitus.nl).

Let op: de aanmelding voor zomerkamp is echter pas definitief als de betaling binnen is. Hoe je voor zomerkamp betaald lees je hieronder.

Kosten:
De kosten van het gehele zomerkamp, 5 dagen en 4 nachten bedragen 60 euro per welp.

Het is echter ook mogelijk om een gedeelte van het kamp mee te gaan. De kosten zijn dan als volgt:

Kampgeld 5 dagen (p.p. EUR 60,-)
Kampgeld 4 dagen (p.p. EUR 50,-)
Kampgeld 3 dagen (p.p. EUR 40,-)
Kampgeld 2 dagen (p.p. EUR 30,-)
Kampgeld 1 dag (p.p. 20,-)

Het van toepassing zijnde bedrag dient uiterlijk 15 juni op de rekening van Scouting Titus Brandsma overgemaakt te zijn. Het rekeningnummer hiervoor is NL08 RABO 0116 357 134 ten name van Scouting Titus Brandsma.

Voor de Vrijdagwelpen: Vermeld daarbij s.v.p. als omschrijving “1211 – Zomerkamp [naam jeugdlid]”.
Voor de Zaterdagwelpen: Vermeld daarbij s.v.p. als omschrijving “1210 – Zomerkamp [naam jeugdlid]”.
Voor de Blauwe welpen: Vermeld daarbij s.v.p. als omschrijving “1260 – Zomerkamp [naam jeugdlid]”.

Net als voorgaande jaren willen we u verzoeken het volledige bedrag in 1 keer te betalen. Dit scheelt ons als vereniging namelijk veel (bank)kosten. Mocht het niet lukken het bedrag in 1 keer over te maken, neem dan alstublieft even contact op, dan kunnen we een passende regeling treffen.

Gezondheidsformulier

Wij willen u daarnaast ook verzoeken een actueel gezondheidsformulier van uw zoon/dochter in te vullen en ondertekend in te leveren bij de eigen speltakleiding. U vindt het gezondheidsformulier hier.

Vragen?
Voor vragen over het zomerkamp, de betaling of de inschrijving kan je bij de leiding terecht.

Op kamp hoe spannend is dat!!

Voor sommige kinderen (en ouders/verzorgers) is het de eerste keer dat de welp (zo lang) van huis weg zijn. Spannend, maar tegelijkertijd ook het hoogtepunt van het scoutingjaar. Handig is om met de welp een goede voorbereiding door te maken. Dit vergroot het plezier van de welp en vermindert de kans op eventueel heimwee. Als welpenleiding hebben we inmiddels jarenlang ervaring opgedaan met de begeleiding van kinderen op kamp.

Hieronder wat tips over de omgang met heimwee:

 • Bij de welpen mogen ze van ons het kamp uitproberen. Wij zullen de kinderen nooit dwingen om te blijven slapen en ze kunnen naar huis wanneer ze geen andere uitweg zien. Dat wil niet zeggen dat we bij de eerste verschijnselen van heimwee gelijk met de ouders bellen. We proberen het meestal te rekken met afleiding, een heuse heimwee knuffel en we hebben zelfs “anti heimwee pillen”. Mocht dit niet lukken dan bellen we de ouders, maar vragen we altijd wel om de welp de volgende ochtend met het ontbijt weer terug te brengen.
 • Met het eten is het hetzelfde. We koken alles apart en de kinderen mogen opscheppen wat zijn willen eten. Meestal is er wel iets bij dat ze lekker vinden. Mocht dat echt niet zo zijn dan krijgen ze een boterham. We dwingen ze niet om te eten, maar proberen ze wel te verleiden.
 • We proberen in kleine bekende groepen te slapen. Hierdoor kent de welp het groepje het beste. Rad draaiers worden apart gelegd en in het begin zit er een begeleiding bij totdat de kinderen slapen. Er blijft licht branden op de gang en de ruimte is nooit helemaal donker door de noodverlichting.

Wat kunnen jullie zelfs als ouders/verzorgers doen:

 • Zaai geen twijfel of jullie zoon/dochter wel of niet gaat slapen. Doordat je niet duidelijk bent ontstaat bij hem/haar automatisch een twijfel of angst. Als hij/zij blijft slapen dan zie je hem aan het einde van het kamp weer om xx uur. Hij moet vertrouwen hebben dat je weer terugkomt om hem op te halen.
 • Meldt niet dat hij/zij kan bellen om hem op te halen. (jullie en wij weten dat dat kan en dat is voldoende). Hij/zij moet gesterkt worden in het feit dat hij/zij iets stoers gaat doen en dan helpt het niet al hij/zij zich vast blijft houden aan zijn reddingsboei. Geef zeker geen mobiel mee…..het lijkt goed bedoeld maar het vergroot de kans op heimwee enorm. Bellen kan altijd bij de leiding!
 • Wel kan je hem/haar helpen om door de avond heen te komen. Zorg dat hij/zij een knuffel meeneemt die stoer/lief genoeg is om hem/haar door de nacht mee te nemen. Soms kan een foto van jou of iets anders favoriet van huis helpen. Als hij/zij dan een beetje heimwee voelt kan hij/zij even naar de foto kijken en aan jullie denken. Jullie moeten dit zelf wel goed inschatten, want het kan soms ook tegengesteld werken.
 • Zorg voor een bed wat vertrouwd voor hem/haar is. Bijvoorbeeld door zijn/haar eigen kussen mee te nemen. Laat hem/haar thuis vast een nachtje slapen op het nieuwe bed.
 • Ook een zaklamp is belangrijk. Voor de kinderen is dat ook een veiligheidsdingetje. Zorg wel dat hij het doet en er goede batterijen in zitten.
 • Vraag hem/haar bij welke vriendjes/vriendinnetjes hij/zij het liefst wil liggen. We kunnen hem/haar dan bij één van die vriendjes leggen.
 • Geef hem/haar een boekje of een spelletje mee waar hij/zij in kan lezen als hij ‘s ochtends wakker is. Ze mogen van ons vanaf 7.00 uur gaan lezen en we staan om 8.00 uur op.
 • Geef geen snoep/drinken of anders lekkers mee, tenzij het voor het uitdelen van de gehele groep is. De kinderen krijgen van ons op vaste momenten iets lekkers. Doordat ze (soms grote voorraden) snoep bij zich hebben gaan de kinderen slechter en op de verkeerde tijdstippen eten. Dit verbetert het kampgevoel niet.

Soms is het nodig nog aanvullende de afspraken met de leiding te maken. Mochten jullie met de leiding willen overleggen dan kan dat altijd.

De gezamenlijke welpenleiding.

 

 

Bagagelijst voor op kamp

Wat neem je mee: Houd rekening met de kleding met het aantal dagen dat je op kamp gaat* stevige schoenen om in het bos op te lopen scoutfit (=groene blouse/das/welpenboekje) oude broek* onderkleding* extra setje(s) kleding* sloffen/slippers piama extra sokken, extra dikke sokken voor in de laarzen* regenkleding rubberen laarzen knuffel matje (geen dik luchtbed of veldbed i.v.m. de ruimte) slaapzak (met lakenzak) klein kussentje of kussensloop toiletartikelen: washand, zeep, handdoek, tandenborstel, tandpasta, haarborstel zaklamp…

Lees meer

Zakmes insigne

Welpen kunnen hun zakmes insigne halen door hier tijdens de aangewezen opkomsten aan te werken. Veel oefenen is het devies. Wat moet je kunnen voor je zakmes insigne: veilig en hygiënisch met een zakmes om kunnen gaan. (ruimte om je heen, een zakmes aan iemand geven, je omgeving in de gaten houden, mes en voedsel) twee belangrijkste meshandgrepen kennen: Potatogrip, Forehandgrip, maar je mag er natuurlijk meer handgrepen oefenen. Ze zijn te vinden op de…

Lees meer

Insigne Natuur, opkomst 1: de kerkuil

In het seizoen 208-2019 gaan we aan de slag met het insigne natuur. De eerste opkomst ging over de kerkuil. Hiervoor hebben we uilenballen uitgeplozen en onderzocht wat zoal op het menu van de kerkuil staat. De kerkuil is een beschermde vogel in Nederland. Het ging heel slecht met de kerkuil, maar sinds enkele jaren gaat het stuk beter. Dat komt omdat we de kerkuil meer beschermen en we zijn prooien ook minder vergiftigen met…

Lees meer

Knoopinsigne

De vrijdagwelpen kunnen hun knopeninsigne halen door hun knopenplankje af te maken welke ze op de opkomst zijn gestart. Ze moeten natuurlijk wel de knopen een beetje kennen. Hulp geven mag, zodat ze zelf kunnen laten zien hoe de knopen eruit zien. Met de knopenbladen in de voorbeelden kan je zien om welke knopen het gaat. Ze staan ook in het welpenboekje.   Knopenbladen

Lees meer

De zakboekjes welpen

De  welpen  hebben allemaal een zakboekje welpen gekregen. Deze past perfect in je borstzak van je blouse. Het is de bedoeling dat iedereen dit boekje altijd bij zich heeft. We houden hierin ook de stappen van de insignes bij. Daarnaast kan je er goed in spieken als je bijvoorbeeld een knoop niet meer helemaal weet of een geheimschrift moet ontcijferen. Je kunt er alvast je naam inzetten, zodat we weten welk boekje bij wie hoort.…

Lees meer