DigiTiBra maart 2024 – Mini Jamboree “Jong Leiderschap”

Donderdag 22 februari was het zover, de mini-jamboree. Kevin en ik (Luka) gingen met de trein naar woerden om rond 11.00 s’ochtends aanwezig te zijn. Vanaf het station werd er gependeld naar het scouting gebouw vijf minuten verderop. Het leuke aan Scouting Woerden is dat ze zowel land-, lucht- en waterscouts hebben!

Bij binnenkomst werden Kevin en ik verdeeld in groepen. We kregen een parakoord bandje om te aan te tonen in welke groep we zaten. Daarna gingen we in de grote zaal zitten op typische scouting banken. De voorzitter van Scouting Nederland en een aantal anderen van het team introduceerden ons en we gingen nog even terugblikken op het programma. Toen was het tijd voor de gasten. Vele organisaties waren uitgenodigd voor deze Mini-Jamboree. Zoals de YMCA (niet het lied, staat voor young minds christian association), voorzitter van de GGZ, het Jeugdfonds, de Postcodeloterij, directeur-generaal van het Ministerie van VWS en Ministerie OCW, de VNG, NOC*NSF en nog meer. Ook was er een onderzoeker van de Amsterdamse Universiteit die zich specialiseert in pedagogie. Afijn, heel interessant dit, maar de leukste gast was toch wel de koningin. Ze zou bij twee groepen langsgaan en meeluisteren met het groepsgesprek.

Uiteindelijk werden de gasten verdeeld in groepen. Twee groepen zouden zich bezighouden met het thema leiderschap en twee met het thema speels leren. Het doel van de dag was om te laten zien wat scouting voor impact heeft op jongeren. Ook hoe jongeren die op scouting hebben gezeten deze skill later kunnen toepassen bij hun werk en in de maatschappij.  

Het was een heel leuk gesprek, bij mijn groepje kwam ook de burgemeester van Woerden nog even langs om mee te luisteren. Het was een vrij informele setting en dat maakte dat iedereen zich op zijn gemak voelde om diens eigen verhalen te delen over wat scouting voor hen betekent.

Tijdens de afsluitingsceremonie reageerde eigenlijk iedereen positief over deze bijeenkomst. Men was positief verrast door de inzet die de scouts toonden en de passie voor de scouting. Alle scouts waren heel open en het was de meest informele formele bijeenkomst waar ik ooit heen ben geweest (positief bedoelt).  De burgemeester, koningin en het jeugdfonds hadden nog wat feedback.

Scouting moet zich meer focussen op inclusie, er is nog te weinig diversiteit te zien.
Scouting moet meer mengelen met gemeentes.
Scouting moet minder bescheiden zijn en meer met andere sportorganisaties praten over teamorganisatie en vrijwilligersbeleid.

Reacties zijn gesloten.