Wat neem je mee op kamp?

Het zomerkamp komt steeds dichterbij. Nog 17 nachtjes slapen en dan is het zo ver. Wij hebben er zin in en jullie zo te merken ook. We gaan dit jaar met 30 welpen op kamp!

Ben je al begonnen met je tas inpakken? Wat neem je nu toch allemaal mee? In elk geval je goede humeur. In bijgevoegde lijst vind je een overzicht van alle andere spullen die je mee moet nemen.

Bagagelijst

Gezien ons programma is het zeker noodzakelijk dat je een dagrugzak en een bidon of (water)flesje mee neemt.
En gezien het terrein willen we jullie vragen ook dit jaar allemaal je slippers mee te nemen. Van de wasplaats en het toilet naar je slaapplek moet je een stukje lopen (binnen of buiten) en anders zijn je net gewassen voeten alweer vies voor je je slaapzak in duikt.

Gezondheidsformulier::
Elke deelnemer aan het zomerkamp, dus welpen en leiding moeten een ingevuld en ondertekend gezondheidsformulier mee nemen op kamp, het liefst geprint. Deze gegevens en toestemmingsverklaring hebben we als leiding nodig. Dus vul hem in en vergeet hem niet mee te nemen op kamp, of lever hem anders van te voren al vast in bij je leiding.

Medicijnen:
Gebruik je medicijnen geef dit dan alsjeblieft door via het gezondheidsformulier en lever dit tijdens zomerkamp met de bijsluiter én een goede gebruiksaanwijzing in bij Daan (Mang), leiding van de vrijdagwelpen. Ook als het gaat om zelfzorg medicijnen, willen we u verzoeken deze bij Daan in te leveren. Het is niet toegestaan dat welpen zelf medicijnen in hun bagage hebben.
Daan is gedurende het hele zomerkamp verantwoordelijk voor het medicijngebruik van alle welpen, die mee zijn. Voor hem is het belangrijk de bijsluiter van het medicijn te hebben en een goede gebruiksaanwijzing m.b.t. het gebruik en de toediening.

Kampboekje:
Per mail ontvangen jullie allemaal ook nog een kampboekje. In dit boekje vind je heel veel informatie over het kamp. Praktische zaken, zoals waar en wanneer je ouders/verzorgers je moeten komen brengen en ophalen, informatie over de dagindeling, het slapen en eten op kamp en welke afspraken er gelden. Ook de bagagelijst zit erin en een lijst met contactgegevens van de leiding (voor de thuisblijvers). En natuurlijk ook een paar leuke spelletjes en een kleurplaat. Lees het kampboekje dus goed door.
Als je het kampboekje thuis, als “boekje” print via adobe acrobat reader dan heb je een mooi A5 boekje dat je ook nog kunt meenemen op kamp.

Op kamp hoe spannend is dat!!

Voor sommige kinderen (en ouders/verzorgers) is het de eerste keer dat de welp (zo lang) van huis weg is. Spannend, maar tegelijkertijd ook het hoogtepunt van het scoutingjaar. Handig is om met de welp een goede voorbereiding door te maken. Dit vergroot het plezier van de welp en vermindert de kans op eventueel heimwee. Als welpenleiding hebben we inmiddels jarenlang ervaring opgedaan met de begeleiding van kinderen op kamp.
Hieronder wat tips over de omgang met heimwee:
o Bij de welpen mogen ze van ons het kamp uitproberen. Wij zullen de kinderen nooit dwingen om te blijven slapen en ze kunnen naar huis wanneer ze geen andere uitweg zien. Dat wil niet zeggen dat we bij de eerste verschijnselen van heimwee gelijk met de ouders bellen. We proberen het meestal te rekken met afleiding, een heuse heimwee knuffel en we hebben zelfs “anti heimwee pillen”. Mocht dit niet lukken dan bellen we de ouders, maar vragen we altijd wel om de welp de volgende ochtend met het ontbijt weer terug te brengen.
o Met het eten is het hetzelfde. We koken alles apart en de kinderen mogen opscheppen wat zij willen eten. Meestal is er wel iets bij dat ze lekker vinden. Mocht dat echt niet zo zijn dan krijgen ze een boterham. We dwingen ze niet om te eten, maar proberen ze wel te verleiden.
o We proberen in kleine bekende groepen te slapen. Hierdoor kent de welp het groepje het beste. Raddraaiers worden apart gelegd en in het begin zit er een leiding bij totdat de kinderen slapen. Er blijft licht branden op de gang en de ruimte is nooit helemaal donker door de noodverlichting.

Wat kunnen jullie zelfs als ouders/verzorgers doen:
o Zaai geen twijfel of jullie zoon/dochter wel of niet gaat slapen. Doordat je niet duidelijk bent ontstaat bij hem/haar automatisch een twijfel of angst. Als hij/zij blijft slapen dan zie je hem aan het einde van het kamp weer om xx uur. Hij moet vertrouwen hebben dat je weer terugkomt om hem op te halen.
o Meldt niet dat hij/zij kan bellen om hem op te halen. (jullie en wij weten dat dat kan en dat is voldoende). Hij/zij moet gesterkt worden in het feit dat hij/zij iets stoers gaat doen en dan helpt het niet als hij/zij zich vast blijft houden aan zijn reddingsboei. Geef zeker geen mobiel mee…..het lijkt goed bedoeld maar het vergroot de kans op heimwee enorm. Bellen kan altijd bij de leiding!
o Wel kan je hem/haar helpen om door de avond heen te komen. Zorg dat hij/zij een knuffel meeneemt die stoer/lief genoeg is om hem/haar door de nacht mee te nemen. Soms kan een foto van jou of iets anders favoriets van huis helpen. Als hij/zij dan een beetje heimwee voelt kan hij/zij even naar de foto kijken en aan jullie denken. Jullie moeten dit zelf wel goed inschatten, want het kan soms ook tegengesteld werken.
o Zorg voor een bed wat vertrouwd voor hem/haar is. Bijvoorbeeld door zijn/haar eigen kussen mee te nemen. Laat hem/haar thuis vast een nachtje slapen op het nieuwe bed.
o Ook een zaklamp is belangrijk. Voor de kinderen is dat ook een veiligheidsdingetje. Zorg wel dat de zaklamp het doet en er goede batterijen in zitten.
o Vraag hem/haar bij welke vriendjes/vriendinnetjes hij/zij het liefst wil liggen. We kunnen hem/haar dan bij één van die vriendjes leggen.
o Geef hem/haar een boekje of een spelletje mee waar hij/zij in kan lezen als hij ‘s ochtends wakker is. Ze mogen van ons vanaf 7.00 uur gaan lezen en we staan om 8.00 uur op.
o Geef geen snoep/drinken of anders lekkers mee, tenzij het voor het uitdelen van de gehele groep is. De kinderen krijgen van ons op vaste momenten iets lekkers. Doordat ze (soms grote voorraden) snoep bij zich hebben gaan de kinderen slechter en op de verkeerde tijdstippen eten. Dit verbetert het kampgevoel niet.
Soms is het nodig nog aanvullende de afspraken met de leiding te maken. Mochten jullie met de leiding willen overleggen dan kan dat altijd.
De gezamenlijke welpenleiding.

Zomerkamp Zaterdagexplorers 2024 naar Tsjechië

Dit jaar gaan we naar Tsjechië. We hebben één kampterrein gevonden en een kleine blokhut in de bossen allebei in de buurt van Brno aan de oostkant van Tsjechië. De adressen zijn te vinden op hun websites:

https://www.kapraluvmlyn.cz/kontakt waar we zondags 18 augustus 2024 aankomen en op woensdag 21 augustus 2024 weer vertrekken.

https://kukacka.skautkyjov.cz/ waar we woensdag 21 augustus 2024 aankomen en op zaterdag 24 augustus 2024 weer vertrekken.

We reizen met de Flixbus van Arnhem naar Brno. In Brno pakken we lokale bus naar het kampterrein in de buurt van Ochoz u Brna. De bus vertrekt op zaterdagavond 17 augustus 2024 om 19:30 uur, eerst naar Kassel in Duitsland en door via Praag naar Brno waar we zondagsmiddag 18 augustus 2024 om 13:20 uur aankomen. De Flixbuskaartjes zijn gereserveerd en betaald. Er is wifi aan boord van de bus, jullie kunnen dus heerlijk kletsen, slapen, gamen of met de socials bezig zijn;) Vergeet je oplaad kabeltje niet.

We verzamelen op zaterdag 17 augustus om 19:00 uur bij het centraal station in Arnhem aan de Sonsbeekzijde.

Terug maken de reis in omgekeerde volgorde.  We vertrekken op zaterdag 24 augustus 2024 om 18:10 uur uit Brno. Via Praag, Kassel komen naar verwachting op zondag 25 augustus 2024 om 12:05 uur weer in Arnhem aan.

Of dan samen de trein naar Colmschate nemen of dat we ons daar naar toe laten brengen moeten we nog bespreken. In ieder geval ruimen we samen onze kampspullen op en drinken en eten we nog wat om het kamp af te sluiten.

Caitlen rijdt samen met de zaterdagexplorers met de Flixbus mee. Nicole en Roel rijden in de bus van Roel met de kampbagage naar Brno. Mocht daar ruimte voor zijn dan kan de hoofdbagage van de zaterdagexplorers ook in de bus van Roel mee en hoeft in de bus alleen handbagage en een kussen mee. Mocht er behoefte zijn aan een persoonlijke bagagelijst dan kan je die vinden verder op deze site.

Daarnaast dienen jullie een gezondheidsformulier en een buitenlandverklaring in te vullen voordat we vertrekken. De zaterdagexplorers moeten een eigen ID of Paspoort te hebben die ze bij zich moeten dragen tijdens de reis. Als jullie een doorlopende reisverzekering hebben, laat het ons dan ff weten. Zo niet dan sluiten wij een reisverzekering af.

De zaterdagexplorers zijn het gehele jaar al met acties (Dickens, Oliebollen, IJsselloop, MDT, Deventer Op Stelten en het Survivalkamp Schalkhaar) bezig om de kosten voor dit kamp zo laag mogelijk te houden en extra geld voor leuke activiteiten op kamp te kunnen doen. Daarom kan ons kampgeld dit jaar ook op €185,00 blijven.

Betaling: Uiterlijk 1 juli op rekening NL08 RABO 0116 3571 34 t.n.v. Scouting Titus Brandsma o.v.v. 1241 – Zomerkamp ‘naam deelnemer’

Net als voorgaande jaren willen we jullie verzoeken het volledige bedrag in 1 keer te betalen. Dit scheelt ons als vereniging namelijk veel (bank)kosten. Mocht dat niet lukken, neem dan alsjeblieft even contact op, dan kunnen we een passende regeling treffen.

Mocht je gebruik maken van Stichting Leergeld dan kun je hiervoor natuurlijk ook gebruik van maken voor het zomerkamp. Vermeld dit dan even bij de opgave of mail penningmeester@connectitus.nl met het verzoek het zomerkamp van uw zoon/dochter vanuit Leergeld te betalen.

Daarnaast hebben we binnen de vereniging een eigen Titus Fonds, waaruit we de zomerkampbijdrage (gedeeltelijk) kunnen vergoeden, mocht het door je financiële situatie niet mogelijk zijn om jullie zoon/dochter mee te laten gaan op kamp. Een bijdrage hierin kun je aanvragen via tbfonds@connectitus.nl

Voor meer informatie over Stichting Leergeld en het Titus Fonds kun je terecht bij ons als begeleiding.

 

 

 

 

 

 

Welpen oefenkampje 8 en 9 juni 2024

Dit weekend is ons welpen oefenkampje van zaterdag op zondag.

De eerste week van de zomervakantie gaan de zaterdag- en de vrijdagwelpen samen  5 dagen op zomerkamp bij een scoutinggebouw van een andere scoutinggroep. Daarover lees je elders op deze site meer.

Maar voordat we dat gaan doen gaan we eerst even oefenen! En dat doen we gewoon bij ons eigen gebouw. We kunnen dan kennismaken met elkaar. Wie ken je nog van vorige jaar zomerkamp? Of wie ken je nog van de bevers? Of misschien ken je ze wel van school? Zo niet, dan maken we dit weekend nieuwe vrienden.

Ook gaan we oefenen met slapen op een matje en in onze slaapzak met z’n allen in een grote zaal. En ook eten we met z’n allen aan lange tafels. Dat is natuurlijk anders dan thuis, maar super leuk en gezellig. Kom het dus zeker proberen, ook als je het een beetje spannend vindt.

De precieze tijden volgen later en ook komt op deze plek binnenkort de bagagelijst te staan, dat is een lijstje met wat je allemaal mee moet nemen als je een nachtje bij scouting gaat logeren.

Maar schrijf de data dus vast in de agenda en houdt de website dus goed in de gaten.

Welpen Zomerkamp 21 t/m 25 juli 2024 in Delden– Inschrijving geopend.

Inmiddels is het alweer bijna mei. Nog even en dan is het zomer en dus weer tijd voor zomerkamp!

Data

Net als elk jaar gaan we de eerste week van de zomervakantie van regio Noord op zomerkamp. Dit jaar dus van zondag 21 t/m donderdag 25 juli 2024.

 

Locatie

Dit jaar zal onze zomerkamp plaatsvinden in Delden, bij de scouting  Delden. Daar hebben we een mooi clubhuis met meerdere (slaap)zalen en een mooie keuken, een fijn buitenterrein met kampvuurkuil en ook een plek voor tenten, want voor een aantal van de welpen is dit alweer hun laatste welpenzomerkamp en dus hebben we ook ruimte nodig voor enkele tenten.

Kijk gerust eens op de website www.scoutingdelden.nl of op plaanknhoes.nl om foto’s van het clubhuis te bekijken.

Of ga eens op een zaterdag op bezoek bij de groep, zodat de welpen die het een beetje eng vinden de locatie al een keer hebben gezien.

 

Opgave

Wil je mee? Natuurlijk! Geef je dan op bij je eigen leiding. Dit kan door een e-mail te sturen naar vrijdagwelpen@connectitus.nl of zaterdagwelpen@connectitus.nl met als onderwerp ‘ik wil mee op kamp’.

Let op: de aanmelding voor zomerkamp is echter pas definitief als de betaling binnen is. Hoe je voor zomerkamp betaald lees je hieronder.

 

Kosten:
De kosten van het gehele zomerkamp, 5 dagen en 4 nachten, bedragen 70 euro per welp.

Het is echter ook mogelijk om een gedeelte van het kamp mee te gaan. Dus mocht je het nog een beetje spannend om 4 nachten te blijven, dan is het ook mogelijk om 2 of 3 nachtjes te blijven en eerder naar huis te gaan.

De kosten zijn dan als volgt:

Kampgeld 5 dagen (p.p. EUR 70,-)
Kampgeld 4 dagen (p.p. EUR 60,-)
Kampgeld 3 dagen (p.p. EUR 50,-)
Kampgeld 2 dagen (p.p. EUR 40,-)
Kampgeld 1 dag (p.p. EUR 30,-)

Het van toepassing zijnde bedrag dient uiterlijk 29 juni op de rekening van Scouting Titus Brandsma overgemaakt te zijn. Het rekeningnummer hiervoor is NL08 RABO 0116 357 134 ten name van Scouting Titus Brandsma.

Voor de Vrijdagwelpen: Vermeld daarbij s.v.p. als omschrijving “1211 – Zomerkamp [naam jeugdlid]”.

Voor de Zaterdagwelpen: Vermeld daarbij s.v.p. als omschrijving “1210 – Zomerkamp [naam jeugdlid]”.

Net als voorgaande jaren willen we jullie verzoeken het volledige bedrag in 1 keer te betalen. Dit scheelt ons als vereniging namelijk veel (bank)kosten. Mocht dat niet lukken, neem dan alsjeblieft even contact op, dan kunnen we een passende regeling treffen.

Mocht je gebruik maken van Stichting Leergeld dan kun je hiervoor natuurlijk ook gebruik van maken voor het zomerkamp. Vermeld dit dan even bij de opgave of mail penningmeester@connectitus.nl met het verzoek het zomerkamp van uw zoon/dochter vanuit Leergeld te betalen.

Daarnaast hebben we binnen de vereniging een eigen fonds, waaruit we de zomerkampbijdrage (gedeeltelijk) kunnen vergoeden, mocht het door je financiële situatie niet mogelijk zijn om jullie zoon/dochter mee te laten gaan op kamp. Een bijdrage hierin kun je aanvragen via tbfonds@connectitus.nl Voor meer informatie over Stichting Leergeld en het Titus Fonds kun je terecht bij de speltakleiding.

 

 

DigiTiBra mei 2024 – Caitlen

Hoi allemaal,
Allereerst bedankt Roel voor het doorgeven van de pen. Mijn naam is Caitlen, 23 jaar en woonachtig in Holten. Hoewel ik het een mooi compliment vind “fanatiek scout” zou ik mezelf niet zo omschrijven. Ik kom oorspronkelijk uit Leidschendam (bij Den Haag) en ben wel begonnen als bever. Ik kom inmiddels uit een scouting familie waarbij mijn oudere broer Sam (bestuur van Titus) al op scouting zat toen ik bever werd. Hoewel ik het ook heel leuk vond bij de bevers ben ik zelf al snel weer gestopt. Ik had net de pech dat we een aantal keren iets met wandelen moesten doen en dat als ik door ging naar de kabouters ik ook moest leren knopen of nog verder wandelen. Ik hield niet van wandelen en was ook niet bijzonder goed in dingen knopen/bouwen en daarnaast zat ik ook nog op hockey. Wat ik dus wel heel leuk vond dus je snapt ik ging voor hockey. Mijn broertje Joseph (ex stam, nu woonachtig in Vancouver) kwam na mij wel op scouting en heeft alle groepen doorlopen. Daardoor ben ik wel altijd in contact gebleven met mijn scouting. Na een periode van ziekte was ik genoodzaakt te stoppen met hockey en toen ik 16 was kwam de vraag vanuit scouting of ik wellicht bever leiding wilde worden. Ik had weinig te doen op dat moment dus besloot het wel een leuke uitdaging te vinden. Bevers kon ik wel dacht ik, dan hoefde ik in ieder geval niemand te leren knopen… Of toch wel. Afijn al gauw was het scouting vuurtje weer aangewakkerd in mij. Dus besloot ik lekker te blijven. Mijn mede leidster is nu een van mijn beste vriendinnen. Dat vond ik altijd al zo mooi van scouting dat je hecht met elkaar wordt en ook blijft en daardoor dus goede vrienden hebt. Mijn broers zijn beide al een paar keer naar de jamboree geweest en vond het altijd heel tof om hun verhalen te horen.
Nu vraag je je vast af, van bevers naar Explo begeleiding hoe dan. Na de bevers ben ik welpen gaan doen en toen we in corona tijd als gezin naar Holten zijn verhuisd moest ik opzoek naar een nieuwe scouting. In Holten was die er nog niet en ben ik met een club fanatiekelingen de uitdaging aan gegaan om een scouting op te richten. Scouting de Korhoenders heeft precies 2 jaar bestaan, gebrek aan leiding, niet kunnen draaien op zaterdagen omdat we dan de leden zouden verliezen (holten is een voetbal dorp) en geen mogelijkheid een eigen gebouw en dus altijd op plek twee komen. Hierdoor is het gewoon niet gelukt om een goede vitale scouting groep neer te zetten. Maar ik wilde dat mijn scouting leven daar niet stopte dus ben ik verder gaan zoeken. Hoewel ik altijd heb geroepen nooit weer bij mijn broers op scouting te gaan is t toch weer gebeurd haha. Roel kwam via Sam, met de vraag of ik wellicht explo begeleiding wilde worden. Ik werk zelf inmiddels op de BSO als pedagogisch medewerker dus toen ik de vraag kreeg moest ik even nadenken. Maar ik vond het ook een hele leuke uitdaging. Inmiddels vind ik het heerlijk verfrissend om doordeweeks vragen als “juhuuf wanneer gaan we eten” of “juhuuuf ik heb hommer” te beantwoorden/horen en dan op zaterdagen heerlijk te kletsen over examens/middelbare school perikelen en of ik misschien even kan helpen bij het knopen. Daar val ik nog altijd door de mand, want ik ben nog altijd maar een halve scout. Kletsen en begeleiden helemaal top maar dingen uitleggen over scouting handelingen of die laten zien… ik denk dat ik meer van hun heb geleerd dan dat ik ze nog iets heb kunnen leren. Super leuk om deze zomer met ze op kamp te gaan naar Tsjechië en 10 uur lang in een flixbus met ze te zitten, kan haast niet wachten (nee grapje ik heb er super veel zin in)
Verder ben ik nog niet heel bekend bij de Titus dus als je mij ziet stel jezelf vooral voor. Ik vind het leuk om jullie allemaal te leren kennen!
Aan wie ik de pen doorgeef? Dat heb ik even moeten vragen maar Kevin (van de zaterdag welpen) mag de pen overnemen.

Zomerkamp 2024

Zoals je al een tijdje op de site hebt kunnen lezen gaan we van 21 t/m 26 juli op zomerkamp. Als leiding zijn we op dit moment druk met alle voorbereidingen voor dit ontzettend leuke kamp. Omdat we nog gebonden zijn aan strikte geheimhouding kunnen we helaas hierover nog niks verklappen.

Natuurlijk wil je ook mee, dus geef je zo snel mogelijk op door te mailen naar zaterdagscouts@connectitus.nl.

Informatie voor ouders:
Data: zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli
Kosten: €100,00 (Een eventueel overschot op het kampbudget wordt na het kamp retour gestort)
Opgave: zo snel mogelijk via zaterdagscouts@connectitus.nl.
Betaling: Uiterlijk 1 juli op rekening NL08 RABO 0116 3571 34 t.n.v. Scouting Titus Brandsma o.v.v. 1221 – Zomerkamp ‘naam deelnemer’

Net als voorgaande jaren willen we jullie verzoeken het volledige bedrag in 1 keer te betalen. Dit scheelt ons als vereniging namelijk veel (bank)kosten. Mocht dat niet lukken, neem dan alsjeblieft even contact op, dan kunnen we een passende regeling treffen.

Mocht je gebruik maken van Stichting Leergeld dan kun je hiervoor natuurlijk ook gebruik van maken voor het zomerkamp. Vermeld dit dan even bij de opgave of mail penningmeester@connectitus.nl met het verzoek het zomerkamp van uw zoon/dochter vanuit Leergeld te betalen.

Daarnaast hebben we binnen de vereniging een eigen Titus Fonds, waaruit we de zomerkampbijdrage (gedeeltelijk) kunnen vergoeden, mocht het door je financiële situatie niet mogelijk zijn om jullie zoon/dochter mee te laten gaan op kamp. Een bijdrage hierin kun je aanvragen via tbfonds@connectitus.nl
Voor meer informatie over Stichting Leergeld en het Titus Fonds kun je terecht bij de leiding.

Scouting-app: Het is mogelijk: twee ouders kunnen ieder een eigen account krijgen in Scoutingapp

In de Scouting-app kunnen twee ouders ieder een eigen account krijgen in Scoutingapp. Inloggegevens hoeven dus niet meer gedeeld te worden.

Met deze nieuwe functie is het bijvoorbeeld mogelijk om gescheiden ouders/verzorgers beiden gebruik te laten maken van de app. Voorheen was dit niet mogelijk. Doordat er zoveel vraag was naar deze functionaliteit heeft de appontwikkelaar, Socie, deze functionaliteit speciaal gebouwd voor Scouting.

Voorheen kon alleen een account worden aangemaakt met het mailadres bij ‘Ouder 1’ in Scouts Online. Het is nu ook mogelijk om een account aan te maken voor het mailadres bij ‘Ouder 2’. Op deze manier wordt voor ‘Ouder 2’ alles zichtbaar dat voor ‘Ouder 1’ ook zichtbaar is. Meldingen zijn per account in te stellen. Met deze nieuwe functie wordt het ook mogelijk voor alle leden om zelf een account aan te maken met het mailadres dat bij het lid in Scouts Online staat.

Wijzigingen van email-adressen kun je zelf regelen in Scouts Online, maar het kan ook via een mailtje aan ledenadministratie@connectitus.nl

Meer uitleg over de scouting-app kun je hier lezen: https://www.connectitus.nl/titus-brandsma-in-de-scoutingapp/

DigiTiBra april 2024 – Roel

Hallo, mijn naam is Roel Ossewold. Op het moment van schrijven bijna 55 lentes jong, waarvan 45 jaar bij Scouting actief. Niet alleen bij de Titus, maar ook nog op andere plekken. Kortom een redelijke scouting dino maar nog niet uitgestorven;)

Als tien jarige jongetje ben ik door een van huidige beste vrienden, overgehaald om eens te komen kijken bij de verkenners van de Sint Paulusgroep, zo hete de Scouts toen. Mijn zusje en moeder waren al lid van Scouting Maria Goretti in Haaksbergen, maar ik vond de welpen van de Sint Paulus helemaal niets en daarom wilde ik eerst niet op Scouting. Echter na mijn eerste kijkavond bij de verkenners was ik helemaal verkocht. We deden in het donker een sluipspel in het bos bij de watermolen van Haaksbergen en ik werd pas als laatste gevonden. Sindsdien zat Scouting verankerd in mijn DNA.

De Sint Paulusgroep was een jongensgroep en fuseerde enkele jaren na mijn eerste avontuur met de Maria Goretti groep tot Scouting ’t Varick en werd later Scouting Haaksbergen en heet nu Scouting Han Jordaan. Na de verkenners ging ik naar de Rowans (wat nu de explorers zijn) en op 17-jarige leeftijd werd ik leiding bij de verkenners.

Toen ik ging studeren en samenwonen in Deventer pendelde ik elk week heen en weer voor mijn opkomsten op vrijdagavond. Langzaam ontgroeide ik de groep waarin ik opgegroeid ben. Toen kwam de oproep van Scouting Nederland om vrijwilliger te worden bij de organisatie van de Europese Jamboree in 1994 en Wereld jamboree in 1995. Dat leek mij wel wat en samen met Edith (mijn vriendin) pakte we de organisatie van de Wetlandhike op. Edith was in die tijd via de Loaah al bij de Titus terecht gekomen en had haar gidsen (de vrouwelijke Scouts van toen) lekker gemaakt om naar de Europese Jamboree te gaan. In de weg ernaartoe heb ik haar geholpen met diverse acties die gehouden moesten worden. Zodoende kwam ik ook in aanraking met de Titus.

Na de Europese Jamboree waar de gidsen (meisjes Scouts) en verkenners van de Titus meededen was er een gebrek aan leiding bij de verkenners. De toenmalige voorzitter van stichting (de vereniging Titus Brandsma bestond nog niet) vroeg mij of ik eens bij de verkenners wilde gaan kijken. Dat heb ik samen met Jörgen Blaauw gedaan, voor sommigen van jullie ook een bekende. Samen begonnen we met de ontzettend leuke en intensieve klus bij de verkenners. Het was een grote groep van meer dan 30 jongens en we waren op een gegeven moment nog maar met z’n tweeën als leiding.

We gingen mede door de maatschappelijke ontwikkelingen ook steeds meer samenwerken met de gidsen. We gingen bijvoorbeeld samen op kamp en in de loop van de tijd maakte we de overstap naar de Scouts als gezamenlijke speltak. In die tijd hadden we nog opkomsten op doordeweekse avonden en verschoven de opkomsten ook naar de vrijdag en zaterdag. Het ging echter met de ledenontwikkeling bij de Titus wel steeds slechter en we stevenden af op ons laagste ledenaantallen ooit (minder dan zestig leden inclusief leiding en bestuur).

In die tijd was ik onderdeel van het bestuur geworden en als groepsbegeleider probeerde ik samen met de leiding en de overige bestuursleden onze groep weer in de lift te krijgen. Door meer zichtbaar te zijn in de buurt klommen we langzaam uit het dal. Dat klimmen ging zelfs zo goed dat we weer met dubbele speltakken gingen draaien. Na negen jaar bestuur ben ik als estaleiding (esta’s werden daarna welpen) begonnen en heb ik de vrijdagwelpen helpen oprichten.

Dit heb ik vele jaren gedaan tot 2022. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de zaterdagexplorers. Inmiddels zitten we met de zaterdagexplorers in het tweede seizoen en hebben we een leuke club jongeren tussen de zestien en achttien jaar. Na vorig jaar op kamp te zijn geweest in Denemarken gaan we dit jaar naar Tsjechië aan de grens met Slowakije. Ik heb het erg naar mijn zin met een leuk begeleidingsteam met Nicole en Caitlen.

Naast explorerbegeleiding bij de Titus ben ook lid van onze stichting. We proberen met de stichting ons gebouw en terrein te beheren en gereed te houden voor de toekomst. We zijn nu met duurzaamheidsplannen bezig. Ook ben ik kamptrainer bij het kampevent en ben gekwalificeerd instructeur vuurtechnieken. Leiding kan meedoen met het kampevent en kunnen mij dus als trainer of instructeur tegenkomen.

Als laatste wil ik nog melden dat ik in 2012 vanuit een eigen bedrijfje betaalde werkzaamheden voor Scouting Nederland ben gaan doen. Inmiddels ben ik vanaf 2017 in vaste dienst bij Scouting Nederland en ondersteun ik samen met nog vijftig andere collegae 116.000 leden, bijna 1000 groepen en ruim 60 regio’s en admiraliteiten. Ik mag samen met negentig vrijwilligers en drie beroepskrachten het team bestuurlijke ondersteuning vormgeven.

Kortom ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en heb het erg naar mijn zin, zowel in mijn betaalde baan als in mijn vrijwilligers werk. Ik hoop dat ik voorbeeld kan zijn voor de huidige generaties om je dromen na te streven en te genieten van datgene wat je doet.

Dat rest mij het toetsenbord door te geven aan Caitlen Melor, sinds dit jaar een van mijn mede explorerbegeleidsters en fanatieke scout.

DigiTiBra maart 2024 – Mini Jamboree “Jong Leiderschap”

Donderdag 22 februari was het zover, de mini-jamboree. Kevin en ik (Luka) gingen met de trein naar woerden om rond 11.00 s’ochtends aanwezig te zijn. Vanaf het station werd er gependeld naar het scouting gebouw vijf minuten verderop. Het leuke aan Scouting Woerden is dat ze zowel land-, lucht- en waterscouts hebben!

Bij binnenkomst werden Kevin en ik verdeeld in groepen. We kregen een parakoord bandje om te aan te tonen in welke groep we zaten. Daarna gingen we in de grote zaal zitten op typische scouting banken. De voorzitter van Scouting Nederland en een aantal anderen van het team introduceerden ons en we gingen nog even terugblikken op het programma. Toen was het tijd voor de gasten. Vele organisaties waren uitgenodigd voor deze Mini-Jamboree. Zoals de YMCA (niet het lied, staat voor young minds christian association), voorzitter van de GGZ, het Jeugdfonds, de Postcodeloterij, directeur-generaal van het Ministerie van VWS en Ministerie OCW, de VNG, NOC*NSF en nog meer. Ook was er een onderzoeker van de Amsterdamse Universiteit die zich specialiseert in pedagogie. Afijn, heel interessant dit, maar de leukste gast was toch wel de koningin. Ze zou bij twee groepen langsgaan en meeluisteren met het groepsgesprek.

Uiteindelijk werden de gasten verdeeld in groepen. Twee groepen zouden zich bezighouden met het thema leiderschap en twee met het thema speels leren. Het doel van de dag was om te laten zien wat scouting voor impact heeft op jongeren. Ook hoe jongeren die op scouting hebben gezeten deze skill later kunnen toepassen bij hun werk en in de maatschappij.  

Het was een heel leuk gesprek, bij mijn groepje kwam ook de burgemeester van Woerden nog even langs om mee te luisteren. Het was een vrij informele setting en dat maakte dat iedereen zich op zijn gemak voelde om diens eigen verhalen te delen over wat scouting voor hen betekent.

Tijdens de afsluitingsceremonie reageerde eigenlijk iedereen positief over deze bijeenkomst. Men was positief verrast door de inzet die de scouts toonden en de passie voor de scouting. Alle scouts waren heel open en het was de meest informele formele bijeenkomst waar ik ooit heen ben geweest (positief bedoelt).  De burgemeester, koningin en het jeugdfonds hadden nog wat feedback.

Scouting moet zich meer focussen op inclusie, er is nog te weinig diversiteit te zien.
Scouting moet meer mengelen met gemeentes.
Scouting moet minder bescheiden zijn en meer met andere sportorganisaties praten over teamorganisatie en vrijwilligersbeleid.

DigiTiBra februari – Ivo

Hoi ik ben Ivo, ondertussen 21 jaar oud. In 2010 ben ik bij de scouting begonnen als Esta. Hieruit ben ik doorgegroeid naar stamlid. In deze jaren heb ik veel plezier gehad en hoop ik aankomende jaren nog veel plezier eruit te halen.

4,5 jaar geleden ben ik begonnen bij de vrijdagwelpen als leiding. Hier heb ik veel geleerd, maar na een paar jaar zocht ik meer uitdaging om kinderen scoutingtechnieken te leren, daarom ben ik een jaar geleden begonnen met het leiding geven aan scouts. Hier hoop ik de kinderen een goeie basis te geven en ze met veel plezier naar scouting te laten komen. Tevens heb ik de rol teamleider ondertussen bij de scouts. We zijn sinds dit seizoen een jong leidingteam en met mijn rol als teamleider wil ik mijn team ondersteunen waar nodig is en gezamenlijk maar ook zelfstandig te laten ontwikkelen.

Sinds afgelopen jaar mag ik mijzelf ook algemeen bestuurslid noemen. Hier pak ik kleine activiteiten, zoals jantje beton ect. op en hoop ik hiermee het bestuur te kunnen ondersteunen.

Nu kennen jullie ook mijn scoutingverhaal en geef ik het toetsenbord door aan mijn oud mede-welpenleiding Roel. (De groep waar het voor mij is begonnen als jeugdlid en leiding)

DigiTiBra januari – Astrid

Leuk, dat ik mijn “scouting-verhaal” nu kan vertellen. Dank je wel, Janneke.

Ik ben nu meer dan 10 jaar leiding bij onze mooie vereniging. En 10 jaar met veel plezier.

Mijn dochter Denise en zoon Thom zijn beide jeugdlid geweest vanaf hun 9e levensjaar totdat ze uit huis gingen om te studeren. Ook zijn ze naar de Scouting WorldJamboree geweest. Denise in Zweden, Thom in Japan. Voor beiden een ervaring om nooit te vergeten.

Mijn scoutingverleden startte elders : bij scouting Ariëns Buette Deventer. Ik was 16 jaar toen ik interesse in scouting kreeg. Nou jok ik wel een beetje; ik was smoorverliefd op iemand die bij mijn broer op scouting zat. Het leek mij heel romantisch om samen verliefd bij het kampvuur te zitten. 😉

Het clubhuis van de Ariëns Buettegroep zat destijds in de bunker op de hoek Ceintuurbaan/ Spijkerpad . Een locatie met een luchtje, maar ook super voor feestjes. Niemand hoorde je. Ik vond al snel mijn weg binnen de groep en maakte vele vriendschappen. En ja, de kampvuren waren TOP. Ik ben lid geworden, en werd Sherpa ( =vrouwelijke explorer). We deden veel akties om ons zomerkamp te bekostigen. Het waren allemaal mooie avonturen.

Later kreeg de Ariëns Buettegroep het clubhuis aan de Wechelerweg. Nou ja, kreeg?! We hebben met ons allen de handen uit de mouwen getrokken om het clubhuis te verwezenlijken.  Ook dat was SUPER om met zijn allen te doen.

Toen ik in de zorg ging werken, was scouting moeilijk te combineren.  Dus daar eindigde destijds mijn scoutingverleden.

Mijn man en ik hebben  voor  onze kinderen gekozen voor scouting Titus Brandsma, omdat ze dan zelfstandig naar de opkomsten konden. Daarbij speelt het feit,  dat ik MS heb , mee. Ik werkte inmiddels al niet meer en mijn lichaam wilde niet altijd meewerken. Dus dat de kinderen zelfstandig moesten worden, was een must.

Toen de kinderen van scouting afgingen, zag ik mijn kans schoon; ik ging weer bij scouting.

Ik ben begonnen als beverleiding. Na een paar jaar ben ik samen met Caitlin teamleider geworden. Ik was in het begin best onzeker hierin. Ik was immers zelf geen bever geweest en wist feitelijk niks van de vereniging. Caitlin ging naar een andere speltak en daarom werd ik in mijn uppie teamleider. En tot nu toe doe ik dat met veel plezier. Ik vind de bevers een prachtige doelgroep; ik geniet iedere week weer van “mijn” bevers.

Daarnaast vind ik het superleuk om jongeren te begeleiden om goede assistent leiding te worden. En daar er nogal eens jongeren vertrekken als assistentleiding of inmiddels leiding (18+), is de samenstelling van je team steeds anders. Het is altijd weer een uitdaging om samen iets moois neer te zetten voor de jeugdleden.

Na een paar jaar werd de vrijdagwelpengroep een feit. En ‘mijn” bevers konden kiezen om niet op zaterdag hun verdere scoutingcarriëre te vervolgen, maar op vrijdagavond. Het kwam geregeld voor, dat er bevers waren, die het heel spannend vonden om naar een nieuwe speltak te gaan. Daarom ben ik een kijkje gaan nemen bij de vrijdagwelpen, om dan voor ”mijn” bevers de stap wat minder eng te laten zijn. Ik begon het bij de vrijdagwelpen heel leuk te vinden en kon een beetje meer scoutingskills ontwikkelen. Daarom ben ik nog steeds vrijdagwelpenleiding met heel veel plezier.

Mijn MS gooit helaas af en toe roet in het eten. Gelukkig  weet de meeste leiding van de grilligheid van mijn ziekte, en snappen ze dat ik soms naar mijn lichaam moet luisteren. Al vind ik dat zelf niet altijd makkelijk.

Ik voel me heel erg thuis bij scouting Titus Brandsma!! En dat komt echt door al die kanjers die de vereniging rijk is!

Ik geef de muis en het toetsenbord door aan Daan van Basten, die (nu nog) bij mij in het beverleiding én in het vrijdagwelpenleidingteam zit.

DigiTiBra december – Janneke

Bedankt Esther voor het doorgeven van het toetsenbord aan mij 😀

Ik heb niet zo’n lang verhaal als Esther want mijn loopbaan bij de scouting begon eind 2019.
Mijn dochter Hannah zat net een half jaartje bij de Bevers toen Astrid mij vroeg of ik het leuk zou vinden om leiding te worden bij de Bevers.

Ik had geen scoutingervaring maar wilde het al van kinds af aan (door omstandigheden lukte dat toen niet) want mijn ouders hebben elkaar ook bij de scouting ontmoet en zijn jaren leiding geweest. Ik was toen ook nog bezig met de opleiding tot pedagogisch medewerker dus met kinderen werken lag al in het verschiet.
Eind 2019 werd mijn zoon Daan 4 en we zijn samen begonnen bij de Bevers. Hij is inmiddels al welp en ik ben bij de bevers gebleven.

Sinds dit seizoen leer ik eigenlijk iedereen wat beter kennen want eind 2019 kwam corona om de hoek kijken en is er weinig contact geweest onderling.
Ik vind het erg leuk nu ik steeds meer mensen leer kennen binnen de vereniging. Zelfs mijn man Paul is sinds dit seizoen leiding geworden bij de Sc-its. Wij zijn nu dus ook een scouting gezin, ieder bij een andere tak.

Ik geef het toetsenbord door aan Astrid van Kemenade

DigiTiBra november – Esther

Tja, dan is toch nu ook het toetsenbord bij mij aangekomen en zal ik jullie kort wat over mijzelf en mijn scoutingloopbaan vertellen, als dat tenminste lukt… om het kort te houden, want ik zit inmiddels al ruim 34 jaar op scouting en dat niet alleen, ook al 34 jaar bij de Titus!

Op mijn 8ste ben ik begonnen bij de Kabouters (weten jullie nu ook hoe oud ik ben 😉), daarna door naar de Gidsen (waar Edith mijn leiding was). Na 2 jaar werden we samengevoegd met de verkenners en gingen we verder als Scouts (en toen kreeg ik Roel als leiding). Na de scouts door naar de Explorers en daarna naar de Stam.

Ondertussen was ik door mijn oude kabouterleiding gevraagd bij de Esta’s (ja dat was de naam de welpen toen) te komen helpen. Van 1999 t/m 2008, ruim 10 jaar ben ik Esta-leiding geweest.

De hoogtepunten voor mij in die jaren waren o.a. de gezamenlijk weekenden waarmee we het nieuwe scoutingseizoen in september altijd openden. De hele zomervakantie waren we met een groepje leiding aan het knutselen en bouwen om de aankleding te maken voor geweldige themakampen, zoals Harry Potter, Astrid en Obelix, Peter Pan en Lord of the Rings. Het koste veel tijd en energie, maar gaf ook heel veel voldoening om al die kids en leiding zo veel plezier te zien hebben.

In 2008 ben ik daarnaast ook Sc_its-leiding geworden. Een superleuke speltak om te draaien, zo’n lekkere groep pubers. En het leuke daarvan is ook dat vele “pubers” uit die tijd nu leiding en/of bestuurslid zijn; Abe, Dominique, Anno, Celine, Caitlin, Sasza, Justin en dan vergeet ik er vast een paar.

En dat vind ik ook het mooie aan scouting. Iedereen doet mee, jong en oud, eerste is het je leiding en een paar jaar later sta je gewoon samen voor een groep kids of zit je samen in het bestuur.

En ook dat, het besturen van onze vereniging en stichting, heb ik vele jaren gedaan. Na een bestuurscrises in 2022, waarbij bijna ons voltalige groepsbestuur, behalve de groepsbegeleider, op stapten, moesten we het als leidingteam zelf gaan doen. Samen met enkele ander leidinggevende heb ik toen de handschoen opgepakt en zijn we een zelfsturende groep geworden. In de loop van de jaren is dat toch weer uitgegroeid tot een formeel bestuur waar ik tot 2017 voorzitter van ben geweest.

En niet alleen eigen jeugdleden worden leiding en bestuursleden, zo af en toe komt er ook nieuwe leiding van buiten. In 2008 na 3 maanden Australië bleek er bij terugkomst wel een hele leuke nieuwe leiding te zijn bijgekomen. En hoewel er tijdens zomerkamp 2008 nog een poging werd gedaan Arjan aan iemand anders te koppelen, bleek dat te vergeefs.

In 2011 zijn we getrouwd, en zelfs onze huwelijksreis was een scoutingkamp. Met wel een echte bruidssuite-tent.

In 2015 ben ik opnieuw weer naar de leeftijdsgroep van 7 tot 10 jaar overgestapt, inmiddels Welpen geheten. En daar zit ik nu dus alweer bijna 10 jaar.

Inmiddels hebben Arjan en ik ook drie kids, die natuurlijk, hoe kan het ook anders op scouting bij de Titus zitten. Allemaal als bever op hun vierde begonnen, zit de oudste inmiddels bij de zaterdagscouts en zitten de middelste en de jongste bij mij in de zaterdagwelpengroep.

Een echte scoutingfamilie dus!

Van scouting heb ik veel, heel veel geleerd en niet alleen als kind en puber, maar ook nu nog steeds leer ik er nieuwe vaardigheden, die ik ook elders op mijn werk en/of in mijn gezin kan inzetten en van pas komen; samenwerken, omgaan met een grote diversiteit aan mensen, buiten je comfort zone stappen, om gaan met teleurstellingen, motiveren, leidinggeven, maar ook loslaten en coachen.

Want nu er alwéér een nieuwe jonge generatie klaar staat om leiding te worden moet je ook kunnen en durven loslaten, ook zij moeten de ruimte krijgen het op hun manier te doen en dingen zelf te ontdekken, zonder dat wij ‘de oude garde’ het altijd beter weten of voor ze oplossen.

En dat is soms best moeilijk, want na 34 jaar is de Titus toch een beetje van mij geworden 😊

oja, en dan nog 1 ding… ik geef het toetsenbord aan Janneke.

DigiTiBra oktober – Koen

Ik ben Koen, 18 jaar en alweer 10 jaar lid van scouting Titus Brandsma. Ik ben leiding bij de zaterdagwelpen de meesten zullen mij daar kennen als Baloe, daarnaast ben ik zelf ook nog gewoon lid en ga ik binnenkort overvliegen naar de Stam.

Ik ben begonnen bij de welpen in 2013 en heb sindsdien veel geleerd en gedaan, denk aan leren knopen, vuur stoken, hakken en ben daarnaast ook een stuk zelfstandiger geworden.

Ik ben in 2019 begonnen met leiding geven voor mijn maatschappelijke stage. Ik vond het erg leuk bij de welpen en ben daarom ook gebleven, inmiddels heb ik mijn leiding kwalificaties gehaald en bereid ik regelmatig opkomsten voor.

Ik heb nog steeds veel plezier bij scouting en hoop hier ook nog lang mee door te kunnen gaan. Binnenkort neem ik een korte pauze van scouting want dan ben ik op reis naar de VS en Mexico.

Ik geef nu het toetsenbord door aan Esther Bulsink

Algemene informatie – Vrijdagscouts

De vrijdagscouts hebben opkomst op vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur bij ons clubgebouw ‘De Colmburg’.

Afmelden

Mocht je tijdens een opkomst of andere activiteit niet kunnen, laat het ons dan even weten.

Dit kan door dit een opkomst ervoor te melden, via de email (vrijdagscouts@connectitus.nl), via de whatsappgroep of telefonisch (0570-655509, alleen tijdens opkomsttijden).

Aanmelden

Als je je niet hebt afgemeld gaan we ervan uit dat je komt.

Kom wel even hoi zeggen tegen de leiding, zodat we weten dat je er bent.

Agenda

Op de website staat de agenda van de vrijdagscouts. Daarin staat (soms) wat we gaan doen en of er bijzonderheden zijn.

Heel handig: je kunt die ook aan je eigen agenda toevoegen!

Whatsapp

We hebben een whatsappgroep voor het leidingteam samen met alle ouders/verzorgers om snel informatie te delen en daar zullen we ook af en toe foto’s delen.

Kleding

Tijdens opkomsten en activiteiten dragen we onze Scoutfit (uniformblouse met groepsdas), of het Titusshirt met groepsdas. Ook is het handig om geen nieuwe kleren en stevige schoenen aan te trekken.

DigiTiBra september – Lieke

Ik ben Lieke, waarschijnlijk kennen velen jullie mij als vrijdagscouts leiding. Daarnaast ben ik een actief lid bij de vrijdag Explorers. In middels al 12 jaar bij de Titus.

Sinds 2 jaar ben ik actief bezig op de vrijdag avond.om 7 uur met de scouts en daarna met de Explorers. Bij de scouts proberen wij elke week een leuk en uitdagend programma neer te zetten waarbij de scouts ook nog eens wat leren. Wij houden ons bezig met verschillende insignes en spelletjes die handig zijn in de scouting loopbaan.

Daarbij kan ik ook nog eens werken aan mijn eigen ontwikkelen. Ik heb namelijk veel kunnen leren in mijn communicatie naar kinderen en ouders toe, hierin kan ik zeker nog veel leren maar dat komt.

Bij de Explorers maken wij onze eigen opkomsten. Deze zijn vrij divers omdat bij iedereen de interesse ergens anders liggen. Hierdoor leren wij veel van elkaar maar ook met elkaar. Zo kunnen de opkomsten grens verleggend met veel onderwerpen.

Ik hoop nog lang bij scouting te blijven en er nog zo veel mogelijk te leren en daarbij mijzelf te willen ontwikkelen!

Ik ben benieuwd hoe Koen Bles het heeft ervaren dus geef ik de pen door naar hem!

DigiTiBra juli – Daan

Even een keer wat anders dan een opkomst voorbereiden! Ik heb deze keer het toetsenbord van Peter gekregen.

Ik ben dus Daan Sloots, 21 jaar en met trotse plezier teamleider van de vrijdagwelpen.
Toen ik ooit een jaar of 8 was is mijn scouting loopbaan begonnen. Ik ben gestart als een kleine welp, toen noemde we de welpen nog esta’s en vanaf dat moment was ik niet meer weg te slaan bij scouting. Iedere week ging en ga ik nog steeds met trotse plezier naar scouting toe.
Tijdens mijn jonge jaren heb ik hele goede vriendschappen mogen opbouwen die tot de dag van vandaag nog steeds staan en daar ben ik heel trots op! Want bij de scouting zijn we echt wel een grote familie geworden.
Sinds 2018 ben ik ook actief leiding bij de vrijdagwelpen. De leukste welpen groep die op vrijdag draait ;). Ik ben daar nu ondertussen al 5 jaar leiding, het ene seizoen iets meer actief dan het andere seizoen. Dit komt voornamelijk door mijn studie. Toen ik namelijk begon met het leiding geven studeerde ik nog dierenarts assistent, dit heb ik inmiddels afgerond.
Sinds dit schooljaar ben ik begonnen aan mijn nieuwe opleiding tot fysiotherapeut. en je zal het niet denken maar dit sluit lekker aan bij de scouting. Een fysiotherapeut is namelijk niet alleen voor de pijntje die je hebt. Maar ze kunnen ook helpen als je moeite hebt met je veters strikken of moeite met schrijven. Heel breed dus en ik merk dat ik mijn kennis elke week aan het verbreden ben bij de scouting, van grove tot fijne motoriek. Een lekker pluspuntje voor school dus.
En wat Peter zegt klopt ik val in de nieuwe jonge generatie van onze verenging. Is dat altijd makkelijk, nee. Ik kan namelijk nog ontzettend veel leren van de zogenoemde oude generatie. Iedere week staat er namelijk wel weer een nieuwe uitdaging voor mij te wachten en ik kan helaas niet alles in één keer oplossen maar met elkaar komen we er goed uit!
Dit is eigenlijk kort samengevat hoe mijn scouting leven er uit ziet! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen.

En dan zou ik graag horen hoe mijn zusje Lieke Sloots dit ervaren heeft.

DigiTiBra mei 2023 – Nicole

Martijn en Marjon bedankt voor het doorgeven van het toetsenbord.

Mijn naam is Nicole Balster, 24 jaar en begeleiding van de zaterdag explorers (samen met Jeroen en Roel).

Ik ben in 2007 bij de Titus Brandsma als jeugdlid bij de Esta’s (nu de groene welpen) begonnen. In 2016 ben ik assistent leiding geworden bij de groene welpen op de vrijdag. Dit heb ik ongeveer anderhalf jaar gedaan. Hierna ben ik in 2018 gestopt met de scouting, omdat het wat lastiger te combineren werd met andere hobby’s en de opleiding waar ik destijds mee bezig was.

Bij de reünie in oktober vorig jaar begon het toch weer te kriebelen om bij de scouting te komen. Na een tijd met Roel te hebben gesproken heb ik besloten een keer bij de nieuwe Explorer groep op zaterdag te komen kijken. En dat was zo gezellig dat ik er nu begeleiding geworden ben. Het is een gezellig clubje explorers, waar we als begeleiding proberen ze steeds zelfstandiger te maken. En ik kijk nu al uit naar ons zomerkamp naar Denemarken.

Ook ben ik sinds maart dit jaar lid geworden van het dreamteam. Waarbij we van allerlei leuke activiteiten doen.

Ik geef het toetsenbord door aan Peter Spaan.

DigiTiBra april 2023 – Martijn & Marjon

Wij kregen het toetsenbord van Dankert door geschoven, dank daarvoor. Wij zijn Martijn en Marjon. Wij doen erg veel samen achter de schermen en daar zijn we ook erg trots op.

Martijn heeft tot 2000 bij Scouting Scoltaro in Eibergen gezeten.
Vanaf 2003 zijn we in de Titus groep gerold, omdat de kinderen graag op scouting wilden. De kinderen zijn bij de welpen begonnen. Nu draait onze zoon Sasza zelf welpenleiding.

Martijn heeft heel lang het gebouwbeheer gedaan. Nu zit hij nog steeds in het stichtingsbestuur en hij verhuurt het gebouw.

Marjon zorgt dat de was schoon wordt en daarnaast helpt ze bij de verhuur dat de contracten worden opgesteld en doorgestuurd worden. Marjon heeft ook een aantal jaren in het bestuur van de stichting gezeten en als de nood hoog was dassen genaaid. In het begin heeft ze de collecte van Jantje Beton geregeld voor de groep. Marjon heeft ook twee jaar de bever speltak gedraaid. En Roel en een paar anderen geholpen met de blauwe welpen speltak op te zetten. Hobby’s van Marjon zijn wandelen met de hond, fietsen, puzzelen, kaartjes maken en diamond painting.

Bij het klussen op gebouw zijn we ook vaak te vinden. Als Martijn er is om te helpen duikt Marjon ook wel een keertje op. Als het niet is om te helpen, dan kijkt ze hoe ver ze zijn. Het is een leuke en gezellige groep.

Wij geven het toetsenbord door aan Nicole

DigiTiBra maart 2023 – Dankert

Hallo allemaal,

Ik heb het toetsenbord voor deze keer toegeschoven gekregen. Ik ben Dankert, en ben momenteel begeleider bij de vrijdag-explo’s. Als kind ben ik lang in Doorn bij de Scouting lid geweest (Thorheim). Ik heb nog steeds mooie herinneringen aan spannende spellen in de donkere bossen, de jaarlijkse Poolnachthike die we organiseerden en twee kampen naar Zweden. Daarna volgde een tijd waarin ik niet actief bij Scouting was: ik studeerde en specialiseerde met tot radiotherapeut-oncoloog. Door mijn kinderen, Sanne en Ivar kwam ik weer in contact met Scouting, nu de Titus Brandsma-groep. Op een goede dag vroegen ze of ik als ouder mee wilde helpen als leiding om de zaterdag-scouts op te kunnen richten. En zo werd ik leiding. Eerst ‘part-time leiding’ bij de zaterdag-scouts, vervolgend groeide ik mee met de jeugdleden naar de zaterdag-scits, en na een grote leiding-shuffle werd ik explo-begeleiding op de vrijdag, samen met Domi en Celine. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Wat trekt mij?
Scouting, en in het bijzonder onze Titus vind ik een heel mooie club mensen. Met zijn allen proberen we een sfeer en cultuur te creeëren waarin jeugdleden zich veilig voelen, waarin ze uitgedaagd worden en ze ook zichzelf durven te zijn. Ik vind het prachtig dat kinderen die het op school best lastig hebben hier een omgeving vinden waarin ze op andere kwaliteiten aangesproken worden. Een omgeving waarin samenwerking, team-spirit en creativiteit gewaardeerd worden. Een omgeving waar ‘samen de schouders eronder’ normaal is. En ja, daar werken we actief aan. Veel van ‘mijn jeugdleden’ weten maar al te goed dat het handig is om snel je hand op te steken als er wat gedaan moet worden, want en van de laatste taakjes die verdeeld worden is vaak de wc’s schoonmaken…..

Een gouden moment was afgelopen zomerkamp in Frankrijk. Een stuk of vijf explo’s hingen bij het kampvuur en ik zat er ook bij te luisteren. Zij vertelden wat zij aan scouting geleerd en ontwikkeld hadden. Ik was geroerd om te horen hoe zij onzekerheid overwonnen hadden, hoe ze ervaren hadden erbij te horen, hoe zij angsten aan gegaan zijn en overwonnen hadden… en hoe dankbaar zij daarvoor waren…. Daar doe je het toch voor.

Tot slot
Hoe mooi is het ook voor mijzelf. Om deel te zijn van deze groep. Om hierin voor de jeugd, voor de maatschappij iets te mogen betekenen. En vervolgens om vrijdagavond na de opkomst nog een biertje te doen met de leiding, of af en toe een lekker te feesten op een feestje van een 25-jarige. Ook ik ben scouting heel erg dankbaar dat ik dit mag tegen komen en mij hierin heb kunnen/mag blijven ontwikkelen.

Ik geef het toetsenbord door aan Martijn

Hartelijke groet Dankert Woutersen

Ohja, ik ben ook nog voorzitter van het clubje. Ook een aanrader 😉

DigiTiBra februari 2023 – Ilke

Heyy! Mijn naam is Ilke en ik ben door Ella uitgedaagd om dit stukje te schrijven. Dat doe ik met alle plezier!

Ik zit al geruime tijd op scouting, alleen niet al die tijd bij de Titus Brandsma. Ik ben ooit begonnen bij de welpen in Bathmen en ik ben daar lid geweest tot mijn 17e, want toen we eenmaal naar de explo’s mochten werd het al snel duidelijk dat het met 4 explorers toch wel erg stil werd. Dus 2 jaar geleden ben ik bij de Titus Brandsma terecht gekomen. Ik kan nu met volle overtuiging zeggen: ik had geen betere scouting kunnen treven!

In de 2 jaar dat ik bij de Titus Brandsma zit heb ik al een hele hoop beleefd. Zo ben ik voor het eerst naar het buitenland op kamp geweest, heb ik voor het eerst mee gedaan aan de Jotihunt en mocht ik een geweldig jubileum kamp meemaken. Ook heb ik een hele boel geweldige mensen leren kennen waar ik iedere week enorm mee kan lachen en de leukste avonturen mee beleef! Er is dus veel gebeurt in de afgelopen 2 jaar waar ik absoluut geen seconden spijt van heb!

Ik geef het toetsenbord door aan Dankert

DigiTiBra januari 2023 – Ella

hey!! Mijn naam is Ella en ik ben door Jay uitgedaagd om dit stukje te schrijven. Dat doe ik natuurlijk met plezier!

Ik ben op een unieke manier bij Scouting Titus Brandsma terecht gekomen. Vaak vanuit de trein van Holten (waar ik des tijd nog woonde) naar Deventer zag ik het scoutinggebouw staan. Ik heb voorheen al een jaartje op scouting gezeten toen ik klein was. Ik dacht bij mezelf, laat ik gewoon weer beginnen met scouting!

Ik ben nu al ongeveer 2 jaar lid en ik heb het super erg naar m’n zin. Ik begon als welpen leiding en ben uiteindelijk door mijn mede explo welpenleiding overgehaald om ook eens bij de explorers te komen kijken. Ik ben super blij dat ik dat uiteindelijk heb gedaan. Ik heb veel leuke nieuwe vrienden gemaakt en hele leuke avonturen met hun beleeft.

Ook al ken ik misschien niet alle scouting technieken en trucjes, heb ik het altijd naar m’n zin tijdens de opkomsten en kampen en leer ik veel van anderen.

Bedankt voor het lezen! Ik daag nu Ilke uit om het volgende stukje te schrijven. Veel succes 

DigiTiBra december 2022 – Jay

Heyy! Mijn naam is Jay en ben door Anouk uitgedaagd een stuk te schrijven.

Het is iets langer dan 7 jaar geleden dat ik op scouting ben begonnen. Ik vond het zo leuk dat ik in de 4 proefdagen al mee ben gegaan op een week zomerkamp met de welpen. Ik ben nu 17 en zit bij de explorers en ben net een half jaartje ook beverleiding.

Er zijn veel goede vriendschappen van scouting gekomen en het is nu 1 van mijn favoriete plekken om naar toe te gaan. Ik heb veel geleerd op sociaal gebied door scouting en ben zo veel gegroeid. Ik ga elke week met plezier 2 keer in de week naar scouting en doe altijd mee met extra activiteiten.

Ik heb natuurlijk ook veel echte scouting technieken geleerd en deze komen ook nog altijd goed van pas.

Iedereen op scouting accepteert mij zoals ik ben en ik voel me daar veilig om me te uiten zoals ik ben.

Ik daag nu Ella van de welpen uit om het volgende stukje te schrijven. Veel succes!!

DigiTiBra november 2022 – Anouk

Hoihoi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Anouk en ik ben door Caitlin uitgedaagd om een stukje voor de Digitibra te schrijven.

Over precies een maand zit ik alweer 13 jaar bij de scouting. Ik ben op mijn 7e begonnen bij de esta’s. Met veel plezier ben ik doorgegroeid tot stamlid en ben ik tegenwoordig ook vrijdagscoutsleiding. Voor mijn tijd als leiding bij de vrijdagscouts ben ik 2 jaar leiding van de vrijdagwelpen geweest.

Ik vind het superleuk om elke week weer opkomsten te bedenken en uit te voeren. Ik vind het ook supermooi om te zien dat er, soms levenslange, vriendschappen ontstaan via scouting.

Wat scouting mij heeft gebracht? De afgelopen 13 jaar zijn voor mij dankzij scouting een fantastische tijd geweest. Ik heb veel mogen leren over knopen, routetechnieken, kampeertechnieken en nog veel meer. Ik heb een onwijs leuke vriendengroep op scouting. En elke week op scouting leer ik weer nieuwe dingen.

Bij deze daag ik Jay van de bevers uit om het volgende stukje te schrijven. Succes!

DigiTiBra oktober 2022 – Caitlin

Hallo, wat leuk dat je dit stukje leest!

Sinds 2005, inmiddels 17 jaar geleden, is mijn leven verweven met onze scoutinggroep. Destijds begonnen als Esta en inmiddels uitgegroeid tot leiding bij de Vrijdagsc_its, lid van het Dreamteam en voorzitter van het stichtingsbestuur.

Wie ben ik? Mijn naam is Caitlin en scouting heeft onwijs veel invloed (gehad) op mijn dagelijkse leven en wie ik ben als persoon. Hier zijn vriendschappen en relaties opgebouwd met onwijs leuke mensen en heb ik competenties en vaardigheden eigen gemaakt waar ik zeer dankbaar voor ben.

Ik kijk, naast de wekelijkse opkomsten, altijd enorm uit naar de Jotihunt, Scout-In, kampen en de Iscout. Activiteiten en evenementen waar je veel uitdaging krijgt, geweldige (creatieve) opdrachten moet uitvoeren en ruimte krijgt om je volledig uit te leven met anderen.

Genoeg over mij, voor de volgende DigiTibra wil ik graag meer lezen over Anouk Gouma. Groetjes!

Uitkomst van de stemming: Wat willen de zaterdagscouts doen dit seizoen?

Tijdens de eerste opkomst van het seizoen hebben we aan de scouts gevraagd wat voor activiteiten zij graag zouden willen doen, tijdens dit jaar. Eerst vulden ze individueel een top 5 in op een papiertje, daarna vatte Arjan het samen op een grote flap, en tot slot mochten de scouts elk 3 stempels zetten bij hun favoriete activiteit(en). Zie hier de uitkomst van de stemming!

DigiTiBra september 2022 – Hèlen

Hoi! ik ben Hèlen, en ik heb het DigiTiBra estafettestokje voor de zomervakantie overgedragen gekregen van ‘Koning Brenda van Coloria’. Met de start van het nieuwe scoutingseizoen weer in zicht, klim ik nu dus maar snel in het toetsenbord.

Mijn ‘scoutingcarrière’ is pas vrij laat in mijn leven begonnen, namelijk toen onze zoon (inmiddels 19 jaar) als bever begon bij de Titus. Mijn man had in zijn jeugd wel op scouting gezeten, maar ik had er zelf geen enkele ervaring mee. Na onze zoon ging op een goed moment ook onze dochter (nu 21 jaar oud) op scouting, en nog weer wat later werd mijn man leiding.

Om een heel lang verhaal iets korter te maken: inmiddels ben ik alweer zo’n jaar of 8 zelf ook met veel plezier leiding. Begonnen bij de Explorers, als begeleider, toen 3 jaar bij de vrijdagwelpen en nu een jaar leiding bij de zaterdagscouts. Ik vind het leuk om regelmatig van speltak te wisselen, om zo weer met kinderen/jeugd uit verschillende leeftijdscategorieën in contact te komen en van hen, met hen en aan hen dingen te leren. Mijn scoutingskills zijn ondertussen best heel aardig geworden, dus ik kan een aardig potje meeknopen bij het pionieren, weet hoe ik met een zakmes en een bijl hoor om te gaan en kan zelf een fikkie stoken. Met de zaterdagscouts hebben we vorig seizoen een knopenplankje gemaakt, en die opkomsten had ik voorbereid. Hartstikke leuk!

Iedereen uit ons gezin zit overigens nog steeds tot over zijn/haar oren in de scouting, als jeugdlid bij de stam en aanstaand leiding bij de vrijdagsc_its (Ivar), als begeleider bij de explorers, voorzitter van de vereniging en lid van het dreamteam (23+) (Dankert), als oprichtster/voorzitster van een studentenstam in Arnhem (Sanne) en als zaterdagscoutsleiding (ik dus J). Als gezin vinden we het ook altijd erg leuk om aan (inter)nationale/regionale scoutingactiviteiten zoals de iScout (https://iscoutgame.com/en/home) en de Jotihunt (een megalomane vossenjacht met ingewikkelde puzzels en creatieve opdrachten om achter de locatie van de vossenteams te komen) mee te doen. Dat laatste wordt dit jaar vast ook weer een feestje, met ‘Harry Potter en andere tovenaars als thema!

Jullie horen het wel, van mij mag het scoutingseizoen gauw weer beginnen, ik kan niet wachten! Ik draag het stokje/het toetsenbord graag over aan Caitlin.